Veelgestelde vragen

Bedankt voor je interesse in onze website www.mella-apiculture.com

Bijen en honing zijn erg interessant en er valt veel over te vertellen. Met de volgende informatie hopen wij een aantal algemene vragen aan je te kunnen beantwoorden. Blijft je vraag onbeantwoord, dan kan je altijd contact met ons opnemen via het contactformulier.

Honingvragen

Dat honing kristalliseert is een volledig natuurlijk proces en duidt op een onbehandelde, kwalitatief goede honing. Wanneer een honing gaat kristalliseren is afhankelijk van het glucose- en fructosegehalte, het vochtgehalte en de bewaartemperatuur. Een glucoserijke honingsoort zoals Koolzaadhoning kan soms al na enkele dagen kristalliseren terwijl een fructoserijke honing soms jaren helder kan blijven.
Helaas wordt industrieel op de markt gebrachte honing vaak ultra-gefilterd en gepasteuriseerd. Hierdoor gaan waardevolle elementen verloren en worden van nature voorkomende sporen van stuifmeel, bijenwas en propolis verwijderd. Deze dienen normaal gesproken als kristallisatiekernen en zijn nodig voor het begin van de kristallisatie.
Het beste is om honing op een droge en donkere plaats bewaren met een constante temperatuur rond de 15 C°. De ideale plek hiervoor is bijvoorbeeld een droge kelder of een donkere voorraadkast. Laat een honingpotje ook niet te lang open staan. De hygroscopische eigenschappen trekken het vocht uit de lucht aan wat de houdbaarheid niet ten goede komt.
Niet alle soorten bloemen bloeien op hetzelfde moment en even lang. Als de imker één soort honing wil oogsten, zeg zonnebloemhoning, moet hij ervoor zorgen dat zijn bijenkasten vlak voor de bloei van de zonnebloem met een lege honingkamer op een plek staan waar ze voldoende groeien. Volg je me nog? Vervolgens bloeit de zonnebloem voor drie weken en de bijen doen waar ze goed in zijn; honing oogsten. Daarna, als de bloemen beginnen te verwelken, wordt er direct geoogst om te voorkomen dat de honing wordt vermengd met honing van andere bloemen. Met een pollenanalyse kan daarna worden vastgesteld of de honing echt puur is. Het geeft informatie over het exacte aandeel stuifmeel van een bepaald type bloem in de betreffende honing. Hoe hoog het stuifmeelgehalte van de respectievelijke bloemsoort in de honing moet zijn om het een monofleur honing te mogen noemen, is in Frankrijk wettelijk geregeld.
De honing van de imker kan een beetje verschillen van smaak en kleur. Honing is een natuurproduct en de natuur doet niet altijd hetzelfde. Hierdoor kan de samenstelling van honing per jaar iets verschillen. Net als een wijn bijvoorbeeld.
Ja, je kunt gekristalliseerde honing weer vloeibaar maken door het gesloten potje au bain-marie te verwarmen of enkele dagen op de centrale verwarming te zetten. Het beste is om ervoor te zorgen dat je het nooit boven de 40°C verwarmt, omdat anders de goede enzymen in de honing verloren gaan.
Ja, maar niet te vaak en te heet. Honing is een natuurlijk en waardevol voedingsmiddel waar je wel een beetje voorzichtig mee moet zijn. Veel van verschillende voedingstoffen in honing zijn erg hittegevoelig. Neem bijvoorbeeld de enzymen. Deze denatureren wanneer de hitte te hoog is – alsof je een ei bakt zeg maar. Daarom mag honing nooit boven de 40°C worden verhit.
Nee, honing opwarmen in de magnetron is geen goed idee. Er zijn betere manieren om dat te doen. Een nauwkeurige temperatuurregeling is niet mogelijk in de magnetron. Als de watermoleculen in de magnetron tot beweging worden gebracht kan dit heel gemakkelijk leiden tot een hoge verhitting en dus tot hitteschade aan honing en mens.
Ja, je kunt honing zonder problemen invriezen. Hierdoor wordt het kristallisatieproces sterk vertraagd en blijft het na ontdooien langer vloeibaar. Dit werkt natuurlijk alleen als het voor het invriezen nog vloeibaar was. Er is geen risico dat de honingpot barst omdat het watergehalte van in honing veel te laag is. Dus als je van vloeibare honing houdt, kun je een kleine voorraad opbouwen.
Het verschil zit hem in de structuur en bewerking van de honing. Zowel de crèmehoning als de kristalhoning zijn beide een gekristalliseerde honing. In het geval van crèmehoning is de natuurlijke kristalstructuur bijzonder fijn. Bij kristalhoning is de kristalstructuur vaak grover en voel je de korreltjes op je gehemelte.
Kristallen in honing zijn volledig natuurlijk en en ontstaan na verloop van tijd. Het kristalliseringsproces van honing is eigenlijk een kwaliteitskenmerk van een natuurlijke en onbehandelde honing. Honing bestaat uit verschillende soorten suikers, voornamelijk fructose en glucose, en het is ten strengste verboden om er geraffineerde tafelsuiker (sucrose) aan toe te voegen. Helaas komt het nog steeds vaak voor dat honing wordt vervalst. Daarom kan je altijd beter honing kopen bij een imker die je vertrouwt.
Voor onze kleintjes kan honing gevaarlijk zijn. De nog niet volledig ontwikkelde darmflora van zuigelingen is veel vatbaarder voor bacteriële infecties dan die van volwassenen. Aangezien sommige bacteriën in honing kunnen overleven, mag honing nooit deel uitmaken van het dieet van baby's jonger dan 12 maanden. De bacterie Clostridium botulinum, waarvan het gif kan leiden tot verlamming (botulisme), is in dit verband bijzonder gevaarlijk.
Diabetici dienen de mogelijke consumptie van honing altijd met hun arts te bespreken. Afhankelijk van de ernst van de diabetes kan consumptie in kleine hoeveelheden over het algemeen mogelijk zijn.

Bijenvragen

80 procent van onze gewassen en wilde planten zijn afhankelijk van bestuiving door bijen.
Minstens 30 procent van het menselijke voedsel is afkomstig van door bijen bestoven planten.
Een bijenvolk bestaat in de zomer uit 30.000 tot 60.000 bijen.
Een bij leeft gemiddeld 40 dagen in de zomer De speciale winterbijen die het volk de winter door helpen leven wel 6 maanden. Een dar leeft zo’n 50 dagen. Tenzij hij zich voortplant voor die tijd want dan is het afgelopen. Een koningin kan het langst leven van allemaal. Tot wel 5 jaar!
De effectieve vluchtradius van een bij is ongeveer 3 kilometer, maar ze kunnen wel tot 5 kilometer van de kast gaan. Dit betekent dat hun drachtgebied wel 80 vierkante kilometer groot is!
Ja, de ogen van bijen zijn gevoeliger voor het blauwe uiteinde van het lichtspectrum, waaronder ultraviolet. Bloemen reflecteren grote hoeveelheden ultraviolet licht en zullen voor een bij erg helder lijken. Daarentegen kunnen bijen geen rood zien.
Bijen verzamelen nectar en mengen het met enzymen uit klieren in hun honingmaag. Deze nectar-enzymenmix wordt opgeslagen en ingedikt in de bijenraat totdat het watergehalte is teruggebracht tot ongeveer 17%. Wanneer dit niveau is bereikt en de honing is zoals we het kennen, wordt de cel afgedekt met een dunne laag bijenwas om deze te verzegelen totdat de bijen het nodig hebben.
De snelheid is gerelateerd aan het laadvolume. Als de bij niet geladen is, kan ze tot ca. 28 km/u vliegen. Bij een volle belading van nectar en pollen is het nog steeds rond de 18 km/u.
De honingproductie is gerelateerd aan de grootte van het bijenvolk, het weer en het aanbod van dracht. Gemiddeld is dat zo'n 30 kilo per jaar maar soms kan een bijenvolk wel 60 kilo produceren. Het record staat op 183 kilo!
Een bij verzameld ongeveer 5 à 10 gram honing in zijn leven oftewel een half theelepeltje. Hier moet ze zo’n 900 kilometer voor vliegen. Dus ja, het is waar, voor een pot honing vliegen de bijen twee keer de wereld rond.
Wie dacht dat bijen alleen honing maken heeft het mis. Deze kleine insecten kunnen nog veel meer produceren dat wij mensen kunnen gebruiken. Wat dacht u van de bijenwas, propolis, bijenpollen, bijenbrood, royal jelly en bijengif.
Nee, honingbijen houden geen winterslaap. De honingbij is de enige bij die de hele winter in zekere mate actief blijft. Het volk verkleint in de herfst en gebruikt zijn voorraad honing om de koude wintermaanden door te komen. Het bijenvolk clustert samen in de bijenkast om warm te blijven en gebruikt hun lichaam om warmte te genereren tot wel 35 C° in de kern°. De koningin blijft in het midden van de tros. Op warmere dagen zullen bijen een korte vlucht doen om even hun bijenpoepjes te doen. Dat zijn die gele streepjes die op je witte was zitten die hangt te drogen.
Dit is heel bij-zonder. Bijen communiceren met feromonen, trillingen en dans. Feromonen zijn uitgescheide chemische "geuren" die een specifieke reactie veroorzaken bij de rest van het volk. Zulke reacties kunnen bijen ook veroorzaken met trillingen. Zo komen er soms eigenaardige geluiden van een bijenvolk. Deze horen ze zelf niet want ze hebben geen oren. Ze voelen ze alleen. Misschien wel de meest bekende manier waarop honingbijen communiceren is door middel van dans, zoals een kwispeldans. De unieke bewegingen die ze maken, zijn essentieel om andere honingbijen te vertellen waar voedsel, water of nieuwe nestplaatsen zich bevinden.

Verzendvragen

Voor levering naar Frankrijk of de Benelux kan je de bestellingen via de website plaatsen. Wil je een levering naar een ander land? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

In de Benelux bieden wij zowel levering naar een afhaalpunt als thuisbezorging aan. In Frankrijk alleen bezorging naar een afhaalpunt of Parcel Locker. De bezorgkosten naar een afhaalpunt of Parcel Locker zijn € 4,90. De kosten voor thuisbezorging zijn € 9,90.

Je hebt het recht je bestelling tot 14 dagen na ontvangst zonder opgave van reden te annuleren. Je hebt na annulering nogmaals 14 dagen om je product retour te sturen. Je krijgt dan het volledige orderbedrag inclusief verzendkosten gecrediteerd. Enkel de kosten voor het retour van je thuis naar de webwinkel zijn voor eigen rekening. Indien je gebruik maakt van het herroepingsrecht, zal het product in de originele staat en verpakking (ongeopend en onbeschadigd) en met alle geleverde toebehoren aan ons geretourneerd moeten worden. Om gebruik te maken van dit recht kunt je contact met ons opnemen via het contactformulier. Wij zullen vervolgens het verschuldigde orderbedrag binnen 14 dagen na ontvangst van je retour terugstorten.

Alle bestellingen worden binnen twee dagen verzonden (met uitzondering van zondag en Nationale feestdagen)
Alle bestellingen op onze website worden standaard uitgevoerd door Mondial Relay.

Na verzending van je bestelling vanuit Frankrijk dient de gemiddelde levertijd van 3 à 6 dagen van Mondial Relay aangehouden te worden. Houd tijdens de feestdagen rekening met een langere levertijd in verband met drukte bij onze pakketbezorger.

Je kunt je pakket volgen met het 8-cijferige trackingsnummer door hier te klikken. Het trackingnummer heb je per e-mail ontvangen. Kan je het niet vinden? Neem dan contact met ons op.

Op vertoon van het trackingsnummer of legitimatiebewijs (identiteitskaart, paspoort, rijbewijs) kan het pakket door jou of door iemand anders opgehaald worden bij het door jou geselecteerde afhaalpunt.

Het afhaalpunt bewaart het pakket 7 dagen voor je. Daarna wordt het aan ons teruggestuurd.

Als je merkt dat de verpakking van het pakket beschadigd, gescheurd of gebroken is, geef dan bij het afhaalpunt aan dat je het pakket weigert. Het pakket zal naar ons teruggestuurd worden. Neem vervolgens contact met ons op. Is het hier te laat voor. Geen zorgen, neem wat foto’s en laat het ons weten via het contactformulier.

Raadpleeg de veelgestelde vragen van Mondial Relay of neem contact met ons op.

Betaalvragen

Op onze website kan je in Euro’s betalen met;
- iDEAL
- PayPal
- Debit card/Betaalkaart/Cartes Bancaires
- Creditcard; Mastercard, Visa en American Express
- Bancontact

Alle betalingen op onze website worden verwerkt door onze betalingsprovider Mollie.
Alle transacties die door onze betalingsprovider Mollie worden verwerkt, voldoen volledig aan de richtlijnen van de Europese bankautoriteiten met betrekking tot de veiligheid van online betalingen. Mollie voldoet aan ISO-9001 en ISO-27001 standaarden, en is daarnaast volledig PCI-DSS Level 1 gecertificeerd. Om de veiligheid te vergroten en te voldoen aan de wetgeving PSD2 en Strong Customer Authentication (SCA), vereisen betalingen met een creditcard 3D-Secure-verificatie om pogingen tot fraude te voorkomen.

Het spijt ons, maar we accepteren geen betaling per overboeking of cheque.
Wij aanvaarden enkel betalingen met iDEAL, PayPal, betaalkaart, credit card en Bancontact. Bedankt voor je begrip.

Je hebt het recht je bestelling tot 14 dagen na ontvangst zonder opgave van reden te annuleren. Je hebt na annulering nogmaals 14 dagen om je product retour te sturen. Je krijgt dan het volledige orderbedrag inclusief verzendkosten gecrediteerd. Enkel de kosten voor het retour van je thuis naar de webwinkel zijn voor eigen rekening. Indien je gebruik maakt van het herroepingsrecht, zal het product in de originele staat en verpakking (ongeopend en onbeschadigd) en met alle geleverde toebehoren aan ons geretourneerd moeten worden. Om gebruik te maken van dit recht kan je contact met ons opnemen via het contactformulier. Wij zullen vervolgens het verschuldigde orderbedrag binnen 14 dagen na ontvangst van je retour terugstorten.

Om een extra beveiligingsniveau te garanderen voor aankopen die op internet worden gedaan, hebben banken een controlesysteem geïmplementeerd om ervoor te zorgen dat je inderdaad de opdrachtgever bent van de huidige aankoop. Hiervoor heeft je bank een code naar je mobiele telefoon gestuurd. Je moet deze code bij ontvangst invoeren om de betaling voor de bestelling te valideren.
Als je geen mobiele telefoon hebt, neem dan contact op met je bank om erachter te komen welk ander controlesysteem ze hebben.

Geen zorgen, neem contact met ons op en we helpen je graag verder.